[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• leonn
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez michal_suchy Zobacz wpis
    Mam zakupiony wcześniej Valvoline Gear Oil 75W-80 i zastanawiam się czy można go wykożystać na wymianę.
    Nie rozumiem ludzi którzy najpierw kupują coś, a potem pytają czy się nada.
    Tak, nada się, jest to uniwersalny oleje GL4 do wielu marek. Lepiej wymienić jakikolwiek nowy olej w skrzyni, niż nie zmieniać w ogóle.
    Za 60tys zmień na inny nowy

Zamieszczone przez AFGarage Zobacz wpis
    Jeżeli chodzi o wymianę oleju w skrzyni to polecam tylko oryginał VW. Na zamiennikach potrafia dziać się różne cuda
    Przestańcie pisać bzdury, że ori olej VW kupiony w ASO jest najlepszy na świecie i jest wart swojej ceny, bo to nie prawda.
    Każdy inny markowy olej przekładniowy jest lepszy niż ten z ASO np Liqi Moly, Fuchs , czy nawet Castrol
    Jak masz jakieś doświadczenia z przekładniówką to je opisz, a nie pisz bzdur.

Zostaw komentarz:

• AFGarage
    odpowiedział(a)
    Witam. Czy do zdjęcia kół jest potrzebny ściągacz, czy zejda bez oporu po wyjęciu segera?
    Jeżeli chodzi o wymianę oleju w skrzyni to polecam tylko oryginał VW. Na zamiennikach potrafia dziać się różne cuda

Procedura wymiany zrób to sam na poniższym filmie

Zostaw komentarz:

• michal_suchy
    odpowiedział(a)
    Dziękuję koledzy za podpowiedzi. W przyszłym tygodniu zamówię koła Antonio Maserio. Mam 110 tyś przebiegu, może będą pasowały bez niespodzianek opisanych w tym wątku. Wrócę jeszcze do kwesti oleju do skrzyni. Mam zakupiony wcześniej Valvoline Gear Oil 75W-80 i zastanawiam się czy można go wykożystać na wymianę.

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    Ja bym oleju z ASO nie wlał nigdy, ale każdy robi jak uważa.
    Ja zalałem już drugi raz LIQUI MOLY Hochleistungs Getriebeöl GL4+ 75W90 (4434)

Zostaw komentarz:

• Lesiu34
    odpowiedział(a)
    Oryginalnym. Wziąłem 3 litry. Litr został na wszelki wypadek.

Zostaw komentarz:

• LordWiader
    odpowiedział(a)
    Ja po wymianie zalałem oryginalnym olejem. Do najtańszych pewnie nie należy ale raz w życiu można sobie odżałować :-)

Zostaw komentarz:

• michal_suchy
    odpowiedział(a)

Koledzy , napiszcie jakie oleje zalewaliście do skrzyni przy wymianie kół.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    do działu humor zaraz go przeniesiemy, bo widzę, że ciężka materia Panowie

Zostaw komentarz:

• pafigo79
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pafigo79 Zobacz wpis
    No niech ktos mi wyjasni po co skrzynia biegow w ogole tak w 2-3 zdaniach,
    To prawda, chcę kolegę skłonić do przeczytania (najlepiej ze zrozumieniem) wątku, zamiast zaśmiecania go dodatkowo bezsensownymi postami.

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez PrzemekEdward Zobacz wpis
    nikt nie chce albo nie umie odpowiedzieć
    Przeczytaj przynajmniej 3 pierwsze strony. Jeśli tam nie znajdziesz odpowiedzi to proponuję przejedź się Octavią z silnikiem 1.6 MPI. A jak to ci nie pomoże....
    Przecież nikt nie będzie co stronę pisał ciągle tego samego bo ktoś nowy czyta wątek.
    Ja będę chciał dołożyć PLA 2.0 i czytam najpierw cały wątek który ma 28 stron, a dopiero zadaję pytania (chociaż wszystko jest chyba jasne).

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis
    Proszę bardzo, innych czas też szanuj i sobie poczytaj jak chcesz szczegółowej wiedzy, a nie wymagasz pisania dokładnie tego co chcesz w danym momencie.
    kolego nie podoba się, to możemy Ci pomóc w tym marudzeniu prędzej niż myślisz
    Nie potrafi Pan wytłumaczyć.
    I proszę mnie nie straszyć. Bo się nie boję Próbuję uzyskać odpowiedź i nikt nie chce albo nie umie odpowiedzieć. Czy to takie trudne?
    EoT.

Wysłane z mojego R1 HD przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pafigo79 Zobacz wpis
    Rozumiem próbę manipulacji.
    Proszę mi napisać po co poszerzać zakres 5 biegu i czy to jest opłacalne. Potrafi Pan? Zadaję proste pytanie.

Zostaw komentarz:

• pafigo79
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    Proszę bardzo, innych czas też szanuj i sobie poczytaj jak chcesz szczegółowej wiedzy, a nie wymagasz pisania dokładnie tego co chcesz w danym momencie.
    kolego nie podoba się, to możemy Ci pomóc w tym marudzeniu prędzej niż myślisz

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)
    wszystko kolego w temacie jest technicznie wytłumaczone przecież - szukanie i czytanie pozostaje
    miłego weekendu
    370 postów. Dzięki. Jak nie można tego opowiedzieć w 2, 3 zdaniach to znaczy że słabo w tymi zaletami.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    wszystko kolego w temacie jest technicznie wytłumaczone przecież - szukanie i czytanie pozostaje
    miłego weekendu

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)
    edward masz diesla kolego, nie ten temat, zupełnie inna bajka długa skrzynia 6 biegówka w 2.0 tdi
    proponuje się przejechać 1.6 mpi silnikiem i poznać jego charakterystykę pracy, a potem snuć mądrości o 6 biegówce rodem z cfhf wsadzonej do bse.
    Już pomijam to że nie poznałem korzyści z przedłużania 5 biegu. Zadałem pytanie.

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)
    edward masz diesla kolego, nie ten temat, zupełnie inna bajka długa skrzynia 6 biegówka w 2.0 tdi
    proponuje się przejechać 1.6 mpi silnikiem i poznać jego charakterystykę pracy, a potem snuć mądrości o 6 biegówce rodem z cfhf wsadzonej do bse.
    Witam.
    A mógłbyś napisać jakby to było? Dluga skrzynia do 1.6?
    Nie znam się jak się pewnie zorientowałeś, ale chciałbym się czegoś dowiedzieć. W końcu po to się zapisałem na forum...
    Dziękować z góry.

Zostaw komentarz:

• Fwl7
    odpowiedział(a)
    Czesc, a może mi ktoś podpowie bo nie mogę znalesc odpowiedzi. Mam a4 B7 1.6 ALZ 102km mpi i ta krótka skrzynie na V 100km/h jest przy 3tys.:/ Jest jakaś opcja np. wymiany tej skrzyni na inną czy modyfikacje obecnej?

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez georgg Zobacz wpis
    W skrzyni pięciobiegowej? Czytasz czasami to co piszesz?

Może zacznij od początku. - http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...%C4%99%C2%85da
    A czy ty masz jakiekolwiek poczucie humoru i potrafisz czytać między wierszami, czy masz F84.5 ?
    Po co aż tak się grzebać w skrzyni? Czy koszty pracy nie przewyższają korzyści?

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Poza tym spróbuj wrzucić 6. Może się odnajdzie?
    W skrzyni pięciobiegowej? Czytasz czasami to co piszesz?

Pomijając rodzaj silnika to po co zmieniać ten 5 bieg? Co ci to da?
    Może zacznij od początku. - http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...%C4%99%C2%85da

Ostatnio edytowany przez georgg; 28340.

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)

Zamieszczone przez pejo Zobacz wpis
    PrzemekEdward widać że raczej nie przeczytałeś całego posta.
    W skrócie:
    Temat dotyczy skrzyni biegów do silnika 1.6 MPI który miał skrzynię 5 biegów. Więc o wrzuceniu szóstki możemy zapomnieć
    Pomijając rodzaj silnika to po co zmieniać ten 5 bieg? Co ci to da?

Poza tym spróbuj wrzucić 6. Może się odnajdzie?

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    PrzemekEdward widać że raczej nie przeczytałeś całego posta.
    W skrócie:
    Temat dotyczy skrzyni biegów do silnika 1.6 MPI który miał skrzynię 5 biegów. Więc o wrzuceniu szóstki możemy zapomnieć

Zostaw komentarz:

• PrzemekEdward
    odpowiedział(a)
    Witajcie.
    Może nie na temat ale mam pytanie. Po co to wszystko robić i wydawać pieniądze?
    Dodam że mam 6 biegów do przodu i nawet 5 nie używam jak wiem, że będę jechał dalej na 6. Tylko zmiana 4 na 6 od razu.

P.

Zostaw komentarz:

Pracuję...